Asset Publisher
Smaki dziedzictwa w Grzybowie
11 września na grzybowskim grodzie odbyła się impreza edukacyjna w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Nadleśnictwo Czerniejewo, również wzięło udział w tej inicjatywie.
Tematem przewodnim tego spotkania była kuchnia dawnych Słowian. Grzyby były ważnym składnikiem diety naszych przodków, dlatego tym bardziej warto było posłuchać wykładu o bezpiecznym grzybobraniu. Kiedyś umiejętność rozpoznawania i korzystania z roślin i grzybów przekazywano ustnie z pokolenia na pokolenie, dziś coraz częściej sami sięgamy po tę wiedzę. Dlatego zanim ruszymy na jesienne spacery warto było uzupełnić swoją wiedzę.
Przy stoisku nadleśnictwa można było sprawdzić swoją wiedzę nie tylko o grzybach, ale także o ptakach i ssakach wstępujących w naszych lasach. Dużym zainteresowaniem cieszyły się grzybowe układanki i leśne koło fortuny. Ci którzy mogli pochwalić się największą wiedzą otrzymali drobne nagrody niespodzianki.